Richtlijnen ontsmettingsoplossingen voor de eerstelijnszorg tijdens corona crisis

Beste zorgverlener, 

Aanvullend aan onze info over ontsmettingsoplossingen wil ik graag nog even melden dat op vandaag de enige wettelijke weg om aan deze oplossingen te geraken de apotheek is, onafhankelijk van welke kanalen ook hier contact over opnemen. 

Dit heeft natuurlijk kwaliteitsredenen, het hamsteren tegengaan, het kanaliseren van de beschikbare voorraden … edm. Apothekers moeten hiervoor ook een specifieke registratie aanleggen.  

Ik verwijs in dat verband nog even naar het nieuw Ministerieel Besluit dat maandagavondwerd gepubliceerd om dit te regulariseren.  

·        Dit bepaalt dat: 

  • Dat alleen apotheken toestemming hebben om bepaalde medische hulpmiddelen, individuele beschermingsmiddelen en biociden, waaronder hydroalcoholische gels en maskers, aan de detailhandel te verkopen.
  • Dat de aflevering van die producten aan particulieren in de detailhandel onderworpen is aan een voorschrift van een professionele zorgverstrekker… waaronder de apothekers.

Dit betekent dat de aflevering van een hydroalcoholische gel of een beschermend masker onderworpen is aan het voorafgaand advies van een zorgverlener (arts, verpleegkundige, kinesist, enz.). 

Met vriendelijke groeten,

Marleen

 Apr. Marleen Haems

 Directeur Beroepsmanagement

   (niet bereikbaar op woensdag)

 Kortrijksesteenweg 157, 9830 Sint-Martens-Latem  

 T-algemeen 09 225 41 90 ·  T-rechtstreeks 09 235 76 28 · www.kovag.be

Geef een reactie